Ekonomi

Alman Merkez Bankası Başkanı: Almanya Avrupa’nın hasta adamı değil

Alman Merkez Bankası (Bundesbank) Lideri Joachim Nagel, Alman ekonomisindeki zayıflığın geçici olduğunu belirterek, “Almanya, Avrupa’nın hasta adamı değil.” söz konusu.

Nagel, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a verdiği röportajda, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dördüncü ekonomisi olan Almanya ekonomisinin şu anda ivme kazandığını, bu nedenle “karamsar” bir tablo çizmenin bir anlamı olmadığını belirtti.

Ekonomide bugün yaşanan durumun geçmişle karşılaştırılamayacağını vurgulayan Nagel, “Kış döneminde teknik resesyona girdiğimiz ve o günden bu yana ekonomik gelişmenin tatmin edici olmadığı doğrudur. Kovid salgını, yüksek enflasyon ve o zaman Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı belirginleşti. Ancak gelecek yıl tablo yeniden olumluya dönecek. “Örneğin işgücü piyasası hâlâ oldukça güçlü ve 1990’ların sonlarına göre çok daha yeterli. Almanya Avrupa’nın hasta adamı değil. Birçok kişinin kolaylıkla yakalayabileceği bir yanlış teşhis olduğunu düşünüyorum. Bu konuda kendimize daha çok güvenmeliyiz.” değerlendirmesini yaptı.

Alman ekonomisinin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında sadece istihdam ve borç sürdürülebilirliği açısından değil, “genel olarak iyi durumda” olduğunu vurgulayan Nagel, “‘Almanya’da üretildi’ ifadesinin değerinin düşürülmesine izin vermemeliyiz. Alman ekonomisi model eski değil ama güncellenmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Almanya’nın güç dönüşümü ve dijitalleşmeyi başarması gerektiğini belirterek, ülkenin küresel tedarik zincirini ve ticari bağlantılarını güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 14 Eylül’deki faiz toplantısında üst üste onuncu kez faiz artırmaya karar verip vermeyeceği yönündeki soruya Nagel, kararın yalnızca bilgiye dayalı olarak alınacağını vurguladı.

Nagel, “Bunu (faiz artırımını) o dönemde ortaya çıkacak yeni tahminlere dayanarak 14 Eylül’de tartışacağız” dedi. söz konusu.

Enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğine işaret eden Nagel, “Ancak enflasyon hedefimize ulaşmaktan hâlâ uzağız. Pandemi sonrası ve Ukrayna savaşı sırasındaki olağanüstü yüksek belirsizlik göz önüne alındığında, şu aşamadan itibaren kararlar almak çok faydalı oldu.” Zaman zaman verilere bakarak.” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Alman ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4, ilk çeyreğinde ise yüzde 0,1 küçülürken, yılın ikinci çeyreğinde büyüyemedi. Bu durum, İngiliz The Economist dergisinin Ağustos ayında 1999 yılında yayınlanan “Euro’nun hasta adamı” makalesine atıfta bulunarak yeni bir analiz yayınlamasına neden oldu.

21. yüzyılın hemen öncesinde Almanya’yı Avrupa’nın hasta adamı olarak tanımlayan The Economist, Ağustos 2023’teki yeni analizinde “Almanya Avrupa’nın hasta adamının önünde mi?” (Almanya bir kez daha Avrupa’nın hasta adamı mı oldu?) manşetine çıkmıştı. Bu durum piyasalarda Alman ekonomisine ilişkin tartışmaları hızlandırdı.

Son yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi birçok kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini gün yüzüne çıkarırken, başta Çin olmak üzere birçok ülkenin giderek daha fazla üretim yapabiliyor olması gerçeği ortaya çıktı. Almanya’dan ithal edilen malların miktarı ve yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranları artıyor. Bu durum Alman ekonomisinin büyümesini daha da zorlaştırıyor.

Yavaşlayan küresel büyüme, sanayi üretimindeki düşüş ve tüketicilerin artan enflasyonla baş etme çabaları Alman ekonomisini de olumsuz etkiliyor.

cerkes-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu